کد خبر : 35195

التهاب و انتظار در بازار پتروشیمی

التهاب و انتظار در بازار پتروشیمی

پتروتحلیل- عرضه محصولات شیمیایی هفته گذشته به گونه ای بود که رقابت هایی زیاد برای خرید این محصولات شکل گرفت.

به گزارش «پتروتحلیل»، این در حالی است که بازار جهانی پتروشیمی ضعیف شده و به نظر می رسد قیمت نفت نتوانسته بر محصولات پتروشیمی تاثیر گذار باشد.

با این حال در هفته گذشته منواتیلن گلایکلو مارون و شازند و اسیداستیک فن آوران با سقف قیمت معامله شدند. این در حالی است که با توجه به شرایط یکسان عرضه اسیداستیک در ماههای اخیر، احتمالا در بخش مصرف تغییر داشته ایم.

اسیداستیک فن آوران ۸۲۸ تن عرضه و ۱۶۳۳ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا ۸۵۳ تومان و قیمت خرید آن هم ۹۳۸ تومان رقم خورد.

در همین حال استایرن منومر پتروشیمی پارس پس مدت ها وارد سیستم مچینگ شد، به طوری که این کالا با حجم ۱۱۷۶ تن و قیمت ۳ هزار و ۲۴۲ تومان معامله شد. معاملات زایلین مخلوط و بنزن شرایط متعادلی را پشت سر گذاشت.

البته دی اتیلن هگزانول پتروشیمی شازند مانند هفته گذشته شرایط بسیار ملتهبی را سپری کرد، به طوری که کف این کالا ۴۸ درصد رقابت و سقف آن نیز ۵۵ درصد رقابت را شاهد بود.

بازار ملتهب دی اتیل هگزانول در ماه گذشته سبب شده تا نرخ دی اکتیل فتالات (DOP) در بازار آزاد به ۴ هزار و ۸۰۰ تومان در هفته گذشته برسد، به این ترتیب نرخ این کالا طی یک ماه گذشته ۱۲۰۰ تومان گران شده است.

منابع خبری نزدیک به پتروشیمی شازند، به صادرات دی اتیل هگزانول و منومر وینیل استات توسط این شرکت در پایان سال گذشته اشاره می کنند و می گویند: رکود و عدم کشش بازار این دو کالا سبب شد تا پتروشیمی شازند اقدام به صادرات انبوه این دو کالا کرده و در نتیجه موجودی انبار خود را خالی کند، از سوی دیگر خط تولید VAM با اورهال نیز روبه رو شد، به این ترتیب بازار این کالا با شرایط بدی در حال حاضر روبه رو شده است.

میثم باقری، مدرس دانشگاه علامه طباطبایی و مشاور بورس کالا و انرژی کارگزاری بانک مسکن درباره بازار VAM به خبرنگار «پتروتحلیل» گفت: هفته گذشته معاملات این کالا توسط کارگزاری بانک مسکن کنترل شد و به این ترتیب ۷۷۰ تن از این کالا با ۱ درصد رقابت از سوی مصرف کنندگان خریداری شد، البته برخی از معامله گران تا ۲۶ درصد برای خرید این کالا رقابت کردند.

در همین حال هفته گذشته بازار منواتیلن گلایکول و دی اتیلن گلایکول هم شرایط ملتهبی را پشت سر گذاشت، به طوری که منواتیلن گلایکول شازند و مارون سقف قیمت خورند، نسبت عرضه و تقاضای دی اتیلن گلایکول این مجتمع ها هم به گونه ای بود که ۶ درصد سهمیه ها قادر به خرید بودند.

منواتیلن گلایکول و دی اتیلن گلایکول پتروشیمی شازند که به صورت سلف عرضه شده بود، تقاضایی بیش از عرضه داشت، منواتیلن گلایکول ۴۴۰ تن عرضه و ۲۴۶۴ تن تقاضا داشت، قیمت پایه آن یک هزار و ۹۰۳ تومان و قیمت خرید آن هم ۲ هزار و ۹۳ تومان رقم خورد. دی اتیلن گلایکول این مجتمع هم به میزان ۱۱۰ تن عرضه و ۲ هزار و ۷۹ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا یک هزار و ۶۷۰ تومان و قیمت خرید آن هم یک هزارو ۸۳۷ تومان رقم خورد.

به نظر می رسد عرضه سنگین برای تعادل بازار این کالا نیاز است، این در حالی است که فرسا شیمی طی دو هفته گذشته عرضه ای نداشته است، اما حضور این مجتمع می تواند بازار را به تعادل نزدیک کند.

البته جذابیت خرید از پتروشیمی شازند را به دلیل قرار داشتن در مرکز کشور و همچنین انحصاری بودن برخی از عرضه ها را نمی توان نادیده گرفت.

این در حالی است که پتروشیمی شازند اکثر محصولات خود را در هفته ای که گذشت به صورت سلف انجام داد، مثلا منواتیلن گلایکول، دی اتیلن گلایکول و دی اتانول آمین به صورت سلف عرضه شدند و همین موضوع سبب شد تا خریداران نگران عرضه های بعدی این محصولات باشند.

در همین حال بازار اوره در هفته گذشته متعادل بود، اسیدترفتالیک هم به دلیل عرضه اندک آن متاثر از آتش سوزی پتروشیمی تندگویان با تقاضای بالایی از سوی خریداران روبه رو شد. به صوری که عرضه سلف ۱۰۰ تنی اسیدترفتالیک پتروشیمی تندگویان ۵۸۰ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا یک هزار و ۹۲۲ تومان و قیمت خرید آن هم ۲هزار و ۱۴۹ تومان رقم خورد.

در هفته گذشته بازار سودکاستیک نیز تقاضایی بیش از عرضه داشت، به طوری که سودکاستیک پتروشیمی بندرامام که به میزان ۲ هزارتن عرضه شده بود، ۳۹۶۰ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا ۳۹۸ تومان و میانگین قیمت خرید آن هم ۴۲۸ تومان بود.

سودکاستیک پتروشیمی اروند هم که به میزان ۵ هزارتن عرضه شده بود، ۸ هزار و ۲۵ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا ۳۹۸ تومان و میانگین قیمت خرید هم ۴۲۸ تومان رقم خورد.

به گفته کارشناسان بازار پتروشیمی در هفته جاری، فعالان و بازیگران بازار پتروشیمی در انتظار اخبار مربوط به اظهارنظر شورای رقابت در خصوص عرضه پتروشیمی ها در بورس کالای ایران و همچنین نتیجه بررسی ها درباره بازگشت نرخ ارز به قیمت مبادله ای هستند که می تواند بازار پتروشیمی را تحت تاثیر قرار دهد. این در حالی است که برخی از کارشناسان ابن حوزه بازگشت نرخ ارز به قیمت مبادله ای را برای محاسبه قیمت های پایه نگران کننده عنوان می کنند و می گویند: احتمال خرید محصولات و صادرات آنها با تغییر نرخ ارز آزاد به مبادله ای در این بازار وجود دارد.

همچنین برخی از کارشناسان نیز معتقدند؛ تغییر نرخ ارز آزاد به مبادله ای در این بازار نیاز به لغو سقف قیمت ها برای تمامی محصولات دارد. البته نمی توان معضلات ارز دو نرخی و رانت موجود در این قیمت ها را نادیده گرفت، کما اینکه عرضه محصولات در بورس باید بدون محدودیت، سهمیه بندی، کف و سقف قیمتی و براساس عرضه و تقاضا انجام شود.

ارسال نظر